Καλώς ήρθες ξένε στον τόπο μου.
Το παρόν ιστολόγιο δεν ανήκει στα "ιστολόγια ενημέρωσης" , οπότε δεν μπορεί με οποιονδήποτε τρόπο να θεωρηθεί Μ.Μ.Ε. , ενώ δεν έχει ως στόχο να επηρρεάσει την κοινή γνώμη.

Είναι τόπος έκφρασης προσωπικών ιδεών και πεποιθήσεων και δεν φιλοξενεί ειδήσεις , θέματα ή άρθρα που έρχονται σε αντίθεση με τις απόψεις μου (ή απλά με αφήνουν αδιάφορο).
Σε αντίθεση με άλλα ιστολόγια , οι απόψεις που εκφράζονται εδώ είναι αυστηρά προσωπικές και τα γεγονότα παρουσιάζονται "φιλτραρισμένα" και μονόπλευρα , όπως τα αντιλαμβάνομαι εγώ , από τη δική μου οπτική γωνία , οπότε δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να θεωρούνται "δεδομένα"...

11/1/11

φίδι στον κόρφο μας...


Το ερώτημα κατά πόσο τα κινητά τηλέφωνα ευθύνονται για την εκδήλωση καρκίνου του εγκεφάλου στα νεαρά άτομα αναμένεται να απαντηθεί με το πέρας ευρείας κλίμακας έρευνας που ξεκινά με τη συμμετοχή επιστημονικών ομάδων από 13 χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Καθώς τα κινητά τηλέφωνα έχουν γίνει μέρος της ζωής μας και βρίσκονται στα χέρια παιδιών όλο και μικρότερης ηλικίας, ακόμα και δημοτικού, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεώρησε απαραίτητη τη χρηματοδότηση της σχετικής έρευνας (MOBI-KIDS) στις χώρες της Ε.Ε.


Βλάβες στα κύτταρα

Σύμφωνα με σειρά παλαιότερων ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σε Γερμανία, Σουηδία, Ουγγαρία, Αυστραλία και Ισπανία, η χρήση των κινητών τηλεφώνων σχετίζεται με διάφορα προβλήματα υγείας. Ειδικά για τα παιδιά, ελάχιστα λεπτά χρήσης αρκούν για να μειωθούν οι εγκεφαλικές λειτουργίες για σχεδόν μια ώρα (Νευροδιαγνωστικό Κέντρο Μαρμπέλα, Ισπανία). Ακόμα, η παρατεταμένη χρήση κινητών μπορεί να προκαλέσει βλάβες στα κύτταρα και το DNA, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης ακουστικού νευρώματος, μειώνει τον αριθμό των σπερματοζωαρίων κ.ά. «Θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση τους από παιδιά κάτω των 12 ετών καθώς ο εγκέφαλός τους είναι ακόμα ανώριμος και σχηματίζεται. Οποιαδήποτε βλάβη ενδεχομένως θα είναι μόνιμη», λέει ο καθηγητής Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Δημόσιας Υγείας κ. Χαρίλαος Κουτής. «Την ώρα του ύπνου θα πρέπει το τηλέφωνο να βρίσκεται σε απόσταση τουλάχιστον 2 μέτρων από το κεφάλι ενώ σημαντικό ρόλο παίζει το πόση ώρα μιλάμε στο κινητό. Σίγουρα τα κινητά προκαλούν θέρμανση στον εγκέφαλο», συμπληρώνει. Ιδιαίτερη προσοχή στη χρήση των κινητών από άτομα κάτω των 16 ετών.
Μελέτη 13.000 παιδιών αποκαλύπτει τη συσχέτιση μεταξύ της χρήσης κινητού τηλεφώνου και προβλημάτων συμπεριφοράς.
Γυναίκες, που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν περισσότερες πιθανότητες να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαν δύο κορυφαία πανεπιστήμια.
Μια γιγαντιαία έρευνα, κατά την οποία παρακολούθησαν περισσότερα από 13.000 παιδιά, αποκάλυψε ότι η χρήση κινητού από τις εγκύους μητέρες, 2-3 φορές την ημέρα, ήταν αρκετή για να αυξήσει την πιθανότητα να παρουσιάσουν τα παιδιά τους υπερκινητικότητα, προβλήματα συμπεριφοράς, καθώς και συναισθηματικά προβλήματα. Έδειξε δε, ότι η πιθανότητα είναι μεγαλύτερη όταν και τα ίδια τα παιδιά χρησιμοποιούν κινητό πριν την ηλικία των 7 χρόνων.
Τα αποτελέσματα της έρευνας-η πρώτη του είδους της- εξέπληξαν τους επιστήμονες που τη διεξήγαγαν και οι οποίοι βασίστηκαν στις προειδοποιήσεις του «Russianradiationwatchdogbody», για τη χρήση κινητού από εγκύους και παιδιά και το οποίο δηλώνει ότι ΄΄ο κίνδυνος, που εμφανίζει η χρήση κινητού, δεν είναι πολύ μικρότερος από το κάπνισμα ή την κατανάλωση αλκοόλ.
Αποτελέσματα έρευνας
Βρήκαν λοιπόν ότι οι μητέρες, που χρησιμοποιούσαν κινητό είχαν 54% περισσότερες πιθανότητες να έχουν παιδιά με προβληματική συμπεριφορά και ότι το ποσοστό αυξανόταν ανάλογα με το ποσό της δυναμικής έκθεσης στην ακτινοβολία.
Όταν αργότερα τα ίδια τα παιδιά χρησιμοποιούσαν κινητό τηλέφωνο, τότε είχαν 80% πιθανότητες να έχουν προβληματική συμπεριφορά, 25% περισσότερες πιθανότητες να έχουν συναισθηματικά προβλήματα, 34% περισσότερες πιθανότητες να αντιμετωπίσουν προβλήματα στις σχέσεις τους με τους συνομήλικους τους, 49% περισσότερο επιρρεπή στην παραβατικότητα.
Οι επιστήμονες δηλώνουν ότι τα αποτελέσματα ήταν "μη αναμενόμενα" . Όταν προσπάθησαν δε, να τα εξηγήσουν αναλύοντας άλλες πιθανές αιτίες- κάπνισμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, οικογενειακό ψυχιατρικό ιστορικό, κοινωνικο-οικονομικό επίπεδο- ανακάλυψαν ότι η συσχέτιση με τη χρήση κινητού αντί να εξαφανίζεται, γινόταν ακόμα πιο ισχυρή.
Ο καθηγητής SamMilham ( MountSinaiSchoolofMedicine- UniversityofWashingtonSchoolofPublicHealth), ένας από τους πρωτεργάτες της έρευνας σ’αυτό το πεδίο, δήλωσε πριν από λίγο καιρό «δεν αμφιβάλλω ότι τα αποτελέσματα είναι αληθινά». Υπογράμμισε δε ότι πρόσφατη καναδική έρευνα σε εγκύους ποντικούς, που είχαν εκτεθεί σε παρόμοια ακτινοβολία αποκάλυψε δομικές αλλαγές στους εγκεφάλους των νεογνών.
Η RussianNationalCommitteeonNon-IonizingRadiationProtection τονίζει ότι η χρήση κινητού από τις εγκύους και τα παιδιά πρέπει να περιοριστεί. Τονίζει μάλιστα ιδιαίτερα, ότι παιδιά που χρησιμοποιούν συχνά το κινητό, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν από εξασθένηση μνήμης, διάσπαση προσοχής, διαταραχές μάθησης και αντίληψης σε σύντομο χρονικό διάστημα και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις περιλαμβάνουν σύνδρομο κατάθλιψης και εκφύλιση των νεύρων του εγκεφάλου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...">